Varför är du Hjärnkollsambassadör?

Jag tror att vi behöver prata mer om det psykiska måendet. Jag kan kanske hjälpa någon annan genom att prata om hur det var för mig när jag blev utmattad och gick in i en depression. Att gå från ett hektiskt liv till att vara nedstämd, orkeslös och ledsen. Att inte känna att någonting är roligt eller meningsfullt.

Vi måste våga fråga hur någon mår, ha mod att stanna kvar och hålla i och hålla ut. Genom samtal och möten kan du stötta någon annan och tillsammans kan vi göra skillnad. Psykisk ohälsa syns inte alltid utanpå, så fråga gärna rakt ut hur någon mår.

Det kan kännas svårt att stötta någon som mår dåligt. Det viktigaste är att visa att du bryr dig, till exempel genom att lyssna och stanna kvar. Jag vet att det inte är lätt att prata med någon som inte vill prata och som egentligen är ganska rädd. Som kanske stöter bort i stället för att möta.

Att försöka hjälpa någon där hopplösheten är enorm och livet är ett mörker, är svårt men fullt möjligt, med tålamod, ihärdighet och medmänsklighet.

Vilka frågor brinner du för?

Det finns skillnader i psykisk hälsa i olika grupper. Det sociala skyddsnätet är viktigt för ditt välbefinnande. Alla har inte goda sociala relationer med familj och vänner, en trygg ekonomi eller en fin och trygg uppväxt.

Jag möter dagligen barn och föräldrar i mitt arbete och vet hur viktigt det är att de ska känna sig trygga, välkomna och sedda. Jag har mött familjer som har olika möjligheter, och med olika levnadsvillkor. Det blir ännu viktigare att arbeta för att varje barn blir delaktiga, bli lyssnade på och att de stärks i sin självkänsla. Då ökar förmågan att göra medvetna val, både nu och i framtiden.

Vi behöver alla dessutom redan i tidig ålder få lära oss att bli bättre på att sätta ord på det vi känner och att lära känna sig själv.

Har du någon förebild?

Jag har många förebilder, olika beroende på var jag är i livet och vad jag behöver. Att lära sig av någon annan, att spegla sig i någon annan, att identifiera kvaliteter som jag själv behöver är viktigt för mig. Det kan vara min man, mina barn och mina vänner. Vi behöver förebilder som liknar oss själva och som lär oss vilka möjligheter som verkligen finns i livet. För då är det nåbart och vi kan utvecklas hela livet.

Vad gör du för att må bra?

Livet går upp och ner och jag har en acceptans i detta. Jag har blivit mycket bättre på att ta signaler på allvar. Att lyssna inåt och stoppa upp i tid. När både fysiska och psykiska tecken visar sig så känner jag efter och ser till de behov jag har. Ofta handlar det om att under en tid minska på arbete, göra saker som jag tycker är roligt och att vila. Lyssna på ljudböcker. Sen har jag mitt konstnärskap, där har jag hittat en kanal att få ur mig stressen. Målandet ger mig energi, jag stänger av allt annat och bara är här och nu.

//Kristina