Varför är du Hjärnkollsambassadör?

 

För mig personligen känns det oerhört viktigt att vara med och sprida kunskap kring psykisk ohälsa och just anhörigperspektivet tillhör en stor del av det jag önskar lyfta.

Med mina egna erfarenheter av ångest, depression och utmattning samt min bakgrund som långvarigt anhörig till någon med psykisk ohälsa hoppas jag kunna inge hopp om att livet kan innehålla både mörka och ljusa delar på samma gång. Under lång tid trodde jag inte att jag kunde må bra och inte heller att jag kunde fungera i mitt liv om någon jag stod nära inte mådde bra.

Men med en ständig törst att förstå mig själv och det mänskliga psyket har jag fått många verktyg på vägen som gör att jag idag upplever ett lugn och en balans i mig själv. Trots att omständigheter kring mitt anhörigskap fortfarande utmanar och medför sorg så är jag idag glad för drivkraften att vilja skapa något meningsfullt utifrån det jag upplevt.

Förhoppningsvis kan min historia få någon att känna sig mindre ensam i det den går igenom.

 

Vilka frågor brinner du för?

Framförallt att människor, och särskilt barn i tidig ålder får lära sig att alla typer av känslor är okej och att det är tryggt att uttrycka dem. Det är skammen som gör att så många lider i tystnad. Öppnar man upp för samtal så märker man snabbt att problematiken finns i varje familj och att det är lika mänskligt att få psykiska sjukdomar som fysiska. Jag trodde länge att det var något fel på just mig och som anhörig tvingas du också ofta in i att hålla saker hemligt – något som bara skapar mer psykisk ohälsa och utanförskap.

Det känns också viktigt för mig att lyfta helhetsperspektivet kring hälsa, både psykiskt och fysiskt, även där i tidig ålder. Psykisk ohälsa/hälsa borde definitivt stå på schemat i skolan och att man får med sig de enkla men ofta självklara verktyg som gör att man ger sig själv och sin kropp de bästa förutsättningarna man kan för att hantera livets utmaningar. Det finns inte en quick fix som hjälper alla men det finns väldigt mycket vi kan påverka kring kropp och psyke med enkel kunskap om tex kost, fysisk aktivitet, vila och återhämtning.

Jag brinner också för att samhället bättre ska möjliggöra olika sätt underlätta den anhöriges börda när det gäller ansvar för en närståendes överlevnad och mående. Enligt mina erfarenheter är det oerhört svårt att bli hörd och tagen på allvar och så länge den närstående själv vägrar hjälp är det oerhört svårt att få just den hjälp som verkligen skulle behövas. Kvar står den anhörige som dagligen väntar på en förestående katastrof och det innebär en oerhört svår stress att leva med. Det personliga valet för varje enskild individ är givetvis oerhört viktigt att värna om men det finns stora skäl att titta på omständigheter kring lagen om tex tvångsvård när situationer uppenbart är väldigt allvarliga.

Har du någon förebild?

Svår fråga för det är så många! Inom musiken är det stora kompositörer & artister som Björn och Benny, Linn Manuel Miranda och Xavier Rudd. Men överlag är det alla människor som har modet att gå sin egen väg i livet och följa sitt hjärta.

Människor som visar medmänsklighet och en vilja att göra världen bättre. Människor som inte tror sig ”veta” hur allting hänger ihop utan rör sig genom livet med en nyfikenhet och vilja att ständigt utvecklas och lära.

Vad gör du för att må bra?

För mig är det oerhört viktigt att försöka ha en balans i tillvaron.

Det innebär att minimera stress och krav, att lyssna på min kropp och ge den vad den behöver i form av bra kost, motion och sömn. Jag jobbar på att sänka kraven på mig själv och inser att det bästa jag kan göra för världen och min omgivning är att ta hand om mitt eget välmående först. Ju bättre vi mår, desto mer kan vi ge till andra.

Jag mediterar, älskar att vara i naturen och särskilt vid havet. Att vara kreativ genom tex sång och skrivande är också väldigt helande för mig.

Jag har också långsamt börjat lära mig att jag kanske inte måste hantera allting i mitt liv ensam utan att det också är okej att behöva och vilja vara med andra människor.  Att få äta en god middag eller njuta av en härlig konsert med människor jag älskar är verkligen något av det bästa jag vet!

//Josefin