Vad är psykisk ohälsa?

Alla har en psykisk hälsa, men vi tänker oftast inte på den förrän den påverkas negativt. Psykisk ohälsa är ett brett begrepp och kan innebära allt från lindriga besvär som oro och nedstämdhet till allvarligare psykiska sjukdomar som depression eller PTSD. Oavsett omfattning kan det påverka vårt välbefinnande och vardagsliv. Därför är det viktigt att uppmärksamma, förstå och ta hand om vår psykiska hälsa och att förstå att vi alla har olika behov och förutsättningar.

Berör 3 av 4 – Angår alla

Enligt FN:s Världshälsoorganisation (WHO) är psykisk ohälsa en av de största och snabbast växande folkhälsoutmaningarna i världen. I Sverige har 3 av 4 personer direkt eller indirekt erfarenhet av psykisk ohälsa, enligt Hjärnkolls årliga befolkningsundersökningar. Socialstyrelsen uppskattar att 20–40 procent av befolkningen påverkas, varav 10–15 procent behöver psykiatrisk behandling. Försäkringskassan rapporterar att psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till sjukskrivning. Det är en samhällsutmaning som angår oss alla.

Vi har olika psykiska funktionssätt

Sjukdomar eller medfödda psykiatriska diagnoser som ADHD, autism, och språkstörning kan påverka hur vi fungerar i vardagen. Det kan till exempel göra det svårare att planera tiden, hantera stress eller förstå sociala situationer.

Detta kallas ofta psykisk funktionsnedsättning, men Hjärnkoll använder hellre orden psykiskt funktionssätt eller psykiska olikheter. Dessa begrepp betonar att vi fungerar på olika sätt – utan att någon ses som annorlunda eller fel.

Diskriminering och fördomar skadar

Trots att det är så vanligt är kunskapen om psykisk ohälsa fortfarande begränsad. Rädsla och okunskap gör att många isoleras – både av sig själva och av samhället. Det leder också till diskriminering och orättvis behandling – i skolan, arbetslivet, inom vården, av socialtjänsten och i beslut som är avgörande för vilket stöd samhället ska ge.

Bristande kunskap leder till brister i bemötande och kan orsaka allvarlig skada på människors liv. Nästan var fjärde person säger att de inte vill arbeta med någon som har psykiska problem. Studier visar att personer med psykisk ohälsa får sämre vård och oftare dör i vanliga sjukdomar som cancer, diabetes, hjärtinfarkt och stroke.

Diskriminering kan också göra att människor undviker att söka hjälp, vara sociala eller stanna i arbete. På så sätt blir många ännu sjukare – helt i onödan.

Våga prata om psykisk ohälsa

Vi måste våga prata om psykisk ohälsa, för att öka kunskapen och få fördjupad förståelse för våra olikheter. När vi vet mer vågar vi också fråga mer. Då kan vi ta död på fördomar och bryta isolering. Det leder till bättre möten mellan människor, professionellare behandling i vården och mindre diskriminering i samhället. Något som kan minska utslagning och rädda liv.